In België en Europa worden hoofdzakelijk volgende type's gebruikt:

1) Vlakke collectoren

2) Vacuumbuis collectoren

Vlakke collectoren bestaan uit een omkasting uit aluminium, kunststof of hout. Aluminium is hier de meest gebruikte. In deze kisten ligt de zonne-absorber. Deze bestaat bij vlakke collectoren uit een metalen plaat met koperen leidingen. De zonnestralen schijnen op de aluminium plaat en zullen deze verwarmen. De koperen leidingen zijn met de plaat verbonden en zullen de warmte overdragen. In de koperen leiding zit er een speciale zonne-vloeistof die ervoor zorgt dat de warmte kan worden getransporteerd. Onder de zonne-absorber en in de rand van de omkasting bevindt zich een thermische isolatie. De bovenkant van collectorkast wordt met een speciale glasplaat afgedekt. Deze beschermt  de collector tegen alle weersomstandigheden en laat tegelijk zoveel mogelijk zonnestraling door. Bijzonder hoogwaardige collectoren hebben soms nog een speciale behandelde glasplaat (anti-reflexglas) die de reflectie verhinderd en die daardoor een nog hogere opbrengst hebben.

De Solvis vlakke collectoren SolvisFera en SolvisCala hebben hun grote voordeel dat zij door hun robuustheid en eenvoudige opbouw een onovertrefbare levensduur hebben. Hun rendement is wel iets kleiner dan bij vacuumbuiscollectoren.

Aangezien dit systeem goedkoper is en indien er voldoende dakoppervlakte beschikbaar is zal de vlakke collector steeds eerste keuze zijn.

                            

Bij vacuumbuis collectoren bevindt de absorber zich in een transparante dubbele glasbuis.

Binnenin de dubbelglasbuis bevindt zich een vacüum. Net zoals bij een thermoskan kan daardoor de zonnestraling de absorber niet meer verlaten. De zonne-absorber heeft hier een ronde vorm om in de glasbuis te passen. De buisleidingen liggen bij de meeste vacuumbuis collectoren direct binnen in de ronde absorber.De zonne-vloeistof doorstroomt zo door iedere vacuumbuis en neemt zo de warmte op. De Solvis vacuumbuis collector zal een belangrijke meerwaarde leveren voor een goede verwarmingsondersteuning. De SolvisLuna zal dus de voorkeur krijgen wanneer het absolute maximum gewenst is voor de verwarmingsondersteuning of wanneer men onvoldoende dakoppervlakte ter beschikking heeft. Ook om optische redenen (SolvisLuna is High-Tech) wordt soms voor de vacuumbuiscollector gekozen.