Planning en ontwerp

Ja. De hoogwaardige Solvis zonnecollectoren zijn geslaagd voor alle relevante testen. In gebieden met een hoge sneeuw of wind belasting zal men de collectoren voorzien van extra ondersteuning. In de installatie documentatie staat alle noodzakelijke informatie betreffende de sneeuw-en windbelasting.

In België en Europa worden hoofdzakelijk volgende type's gebruikt:

1) Vlakke collectoren

2) Vacuumbuis collectoren

Vlakke collectoren bestaan uit een omkasting uit aluminium, kunststof of hout. Aluminium is hier de meest gebruikte. In deze kisten ligt de zonne-absorber. Deze bestaat bij vlakke collectoren uit een metalen plaat met koperen leidingen. De zonnestralen schijnen op de aluminium plaat en zullen deze verwarmen. De koperen leidingen zijn met de plaat verbonden en zullen de warmte overdragen. In de koperen leiding zit er een speciale zonne-vloeistof die ervoor zorgt dat de warmte kan worden getransporteerd. Onder de zonne-absorber en in de rand van de omkasting bevindt zich een thermische isolatie. De bovenkant van collectorkast wordt met een speciale glasplaat afgedekt. Deze beschermt  de collector tegen alle weersomstandigheden en laat tegelijk zoveel mogelijk zonnestraling door. Bijzonder hoogwaardige collectoren hebben soms nog een speciale behandelde glasplaat (anti-reflexglas) die de reflectie verhinderd en die daardoor een nog hogere opbrengst hebben.

De Solvis vlakke collectoren SolvisFera en SolvisCala hebben hun grote voordeel dat zij door hun robuustheid en eenvoudige opbouw een onovertrefbare levensduur hebben. Hun rendement is wel iets kleiner dan bij vacuumbuiscollectoren.

Aangezien dit systeem goedkoper is en indien er voldoende dakoppervlakte beschikbaar is zal de vlakke collector steeds eerste keuze zijn.

                            

Bij vacuumbuis collectoren bevindt de absorber zich in een transparante dubbele glasbuis.

Binnenin de dubbelglasbuis bevindt zich een vacüum. Net zoals bij een thermoskan kan daardoor de zonnestraling de absorber niet meer verlaten. De zonne-absorber heeft hier een ronde vorm om in de glasbuis te passen. De buisleidingen liggen bij de meeste vacuumbuis collectoren direct binnen in de ronde absorber.De zonne-vloeistof doorstroomt zo door iedere vacuumbuis en neemt zo de warmte op. De Solvis vacuumbuis collector zal een belangrijke meerwaarde leveren voor een goede verwarmingsondersteuning. De SolvisLuna zal dus de voorkeur krijgen wanneer het absolute maximum gewenst is voor de verwarmingsondersteuning of wanneer men onvoldoende dakoppervlakte ter beschikking heeft. Ook om optische redenen (SolvisLuna is High-Tech) wordt soms voor de vacuumbuiscollector gekozen.

                                   

Aangezien ieder huis en zijn bewoners, elk dak, kelder of stookruimte verschillend zijn zal de planning van een thermische zonne-installatie individueel moeten gebeuren. Deze planning dient opgemaakt te worden door één van onze erkende vakspecialisten die u dan ook een aangepaste offerte zullen bezorgen. 

Een voorafgaande analyse kan u reeds zelf opmaken met onze energiespaarplanner ( voorlopig enkel in de Duitse taal ), deze kan u dan eventueel afprinten en bezorgen aan uw Solvis energie specialist voor een eerste verkennend gesprek. 

Bij een nieuwbouw uiteraard best onmiddelijk. Indien dit om bvb. budgettaire redenen niet kan voorziet u best toch al de zonne-leidingen om een eventuele latere plaatsing mogelijk te maken.

Normaal is in een bestaande woning de plaatsing van een zonne-systeem altijd mogelijk.

Meestal wordt een zonne-installatie geplaatst wanneer de bestaande verwarming aan vernieuwing toe is of wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is.

Solvis levert zonne-verwarmingsystemen die modulair opgebouwd zijn. Daardoor kan u bvb eerst een zonnesysteem plaatsen dat is aangesloten aan de oude stookinstallatie en deze later vervangen door een nieuwe geintegreerde brander. Of andersom, eerst een nieuwe stookinstallatie met een zonne-buffervat plaatsen en later de zonne-collectoren op het dak toevoegen.

Ideaal is een dak dat georiënteerd is naar het Zuidoosten,Zuiden of Zuidwesten. De dakhelling moet minstens 20° bedragen. Het dak zal best niet beschaduwd worden door bomen of naburige gebouwen.

 

Ook platte daken of gevels zijn geschikt om zonne-collectoren te plaatsen en daarmee de zonnewarmte te benutten. In sommige gevallen worden de collectoren zelfs in de tuin op een sokkel geplaatst.

Zelfs daken met een Oost of West orientatie zijn geschikt voor zonne-energie. In dit geval zal men de collector oppervlakte vergroten om de mindere zonnebestraling te compenseren.

Voor de zonne-opslagtank is een vloer oppervlakte van ongeveer 1m op 1.5m vereist. Als U kiest voor ons compleet systeem SolvisMax dan heeft u geen bijkomende ruimte voor een aparte stookketel meer nodig gezien de brander is ingebouwd.

De hoogte van deze stookruimte zal ongeveer 1m90 moeten zijn ( bij standaard grootte van het buffervat) En aangezien dit grote buffervat uiteraard ook op zijn plaats in de stookruimte moet geraken is er een minimum deuropening nodig van 65cm. Voor grotere buffervaten is een breedte van 89 cm nodig.Desnoods zal uw vakman hiervoor de deurlijsten demonteren.